Pirinç, nişasta açısından zengin, içerdiği kalori miktarıyla enerji veren bir besindir.
Pirinç, nişasta açısından zengin, içerdiği kalori miktarıyla enerji veren bir besindir. B1, B2, C ve E vitaminlerini barındıran pirinç ayrıca, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir ve çinko gibi sağlık üzerinde ciddi anlamda etkili olan mineralleri içerir. Pirinç kabuklarından ayrıldığı takdirde besin değerini yitirir. Bu nedenle, daha yararlı olması için kepekli pirinç tercih edilmelidir. Sulu yerlerde ve bataklıklarda yetişen pirincin dağlarda yetişen türleri de vardır.
Yemek olarak kullanılmasının yanı sıra, yaraları kurutmakta faydalıdır. Kaynatılan pirincin suyu yüze sürüldüğü zaman, cilde beyazlık ve canlılık verir. Bebekler için, mama yapımında kullanılır ve oldukça doyurucu bir besindir.
Faydaları :
Bedeni kuvvetlendirir, kilo aldırır ve bağırsaklara kuvvet verir.
Yüksek tansiyonu ve fazla üre miktarını düşürür, ishali keser.
Pirinç dövülmesiyle elde edilen un çıbanları geçirir, cerahatli yaraları iyi eder.
Sumak ile kaynatılıp yendiğinde ishali keser.